- De gasprijs op de groothandelsmarkt schoot woensdagochtend met 7 procent omhoog door conflicten in het Midden-Oosten.
- Op de Amsterdamse gasbeurs kwam de gasprijs voor levering in januari uit op 36,70 euro per megawattuur.
- Ondanks deze stijging noteert de gasprijs dit jaar nog altijd 50 procent lager door de zachte winter en voldoende voorraden.
- Lees ook: Lees ook: Dit verandert er per 1 januari 2024 voor je energierekening: kosten gas, stroomnet en stadsverwarming omhoog: zoveel ga je extra betalen
De Europese gasprijs is woensdag flink gestegen door de vrees voor een escalatie van de oorlog in Gaza.
De Amerikaanse aanvallen op Iraakse doelen en nieuwe aanvallen van Houthi-militanten op de scheepvaart in de Rode Zee vergrootten het risico op een breder conflict in het Midden-Oosten.
Hoewel scheepsomleidingen nog geen grote impact hebben gehad op de bevoorrading van gas, blijft de markt zeer alert op de bedreigingen voor belangrijke doorvoerroutes voor de export van brandstof.
Sommige ladingen van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zijn al van koers veranderd en zijn daardoor langer onderweg omdat ze de Rode Zee willen vermijden, blijkt uit gegevens van Bloomberg.
Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs voor levering in januari woensdagochtend met ruim 7 procent tot 36,70 euro per megawattuur.
Gasprijs in 2023 ruim 50% gedaald
Ondanks de aanhoudende geopolitieke spanningen is de gasprijs dit jaar echter nog altijd met ruim 50 procent gedaald.
In het afgelopen kwartaal kwam de gasprijs voor levering in januari 2024 in oktober nog uit op 57,60 euro per megawattuur. En in januari 2023 op 92,38 euro per megawattuur.
De daling komt door de hoge voorraden en een relatief gematigde vraag naar de brandstof. Het vertrouwen dat Europa dit stookseizoen goed zal doorstaan blijft dan ook groot.
Het weer in het grootste deel van Europa zal naar verwachting tot begin januari mild blijven, waardoor de vraag naar gas voor verwarming voorlopig laag zal blijven. Sommige landen hebben ook hun voorraden tijdens Kerstmis aangevuld.
Volgens gegevens van Gas Infrastructure Europe behoorden Duitsland, Oostenrijk, België en Denemarken tot de landen die afgelopen maandag een marginale netto toename van de gasvoorraden zagen.